1. Η σταθερά απόσβεσης b στη φθίνουσα ταλάντωση οφείλεται σε δυνάμεις που αντιτίθενται στην κίνηση και εξαρτάται:
Α. από τις ιδιότητες του μέσου
Β.από το σχήμα του αντικειμένου που κινείται
Γ. από το μέγεθος του αντικειμένου που κινείται
2. Η σταθερά Λ στη σχέση εξαρτάται:
Α. από τη σταθερά απόσβεσης b
Β. από τη μάζα του ταλαντούμενου σώματος
3. Η περίοδος στη φθίνουσα ταλάντωση, για ορισμένη τιμή της σταθεράς b, διατηρείται σταθερή και ανεξάρτητη του πλάτους. Όταν η σταθερά b μεγαλώνει, το πλάτος της ταλάντωσης μειώνεται πιο γρήγορα και η περίοδος παρουσιάζει μια μικρή αύξηση, την οποία δε λαμβάνουμε υπόψη.
4. Η περίοδος στη φθίνουσα ηλεκτρική ταλάντωση παρουσιάζει μια μικρή αύξηση όταν αυξάνεται η απόσβεσή της (κυρίως εξαιτίας της ωμικής αντίστασης), η οποία στην πράξη μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα.
5. Εξαναγκασμένη ηλεκτρική ταλάτωση σε κύκλωμα LC:
(πηγή εναλλασσόμενης τάσης-φυσικά!)
6. Περίοδος διακροτήματος είναι ο χρόνος ανάμεσα σε δύο διαδοχικούς μηδενισμούς (ή δύο διαδοχικές μεγιστοποιήσεις) του πλάτους.
7. Μήκος κύματος είναι η απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών σημείων του μέσου που απέχουν το ίδιο από τη θέση ισορροπίας τους και κινούνται κατά την ίδια φορά.
8. Αρχή της επαλληλίας (ή υπέρθεσης) στα κύματα:
Όταν σ΄ένα ελαστικό μέσο διαδίδονται δύο ή περισσότερα κύματα, η απομάκρυνση ενός σημείου του μέσου είναι ίση με τη συνισταμένη των απομακρύνσεων που οφείλονται στα επί μέρους κύματα.
9. Η αρχή της επαλληλίας στα κύματα παραβιάζεται μόνο όταν τα κύματα είναι τόσο ισχυρά ώστε να μεταβάλλουν τις ιδιότητες του μέσου στο οποίο μεταδίδονται (όταν οι δυνάμεις που ασκούνται στα σωματίδια του μέσου δεν είναι ανάλογες της απομάκρυνσης).
10. Η ονομασία "στάσιμο" οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα κύμα που διαδίδεται. Στο κύμα όλα τα σημεία εκτελούν διαδοχικά την ίδια κίνηση, ενώ στο στάσιμο δε συμβαίνει αυτό.
11. Εφόσον στο στάσιμο κύμα υπάρχουν σημεία που παραμένουν ακίνητα, δε μεταφέρεται ενέργεια από το ένα σημείο του μέσου στο άλλο. Η ενέργεια που είχαν τα αρχικά κύματα, η συμβολή των οποίων έδωσε το στάσιμο κύμα, εγλωβίζεται ανάμεσα στους δεσμούς. Σε μια χορδή στην οποία έχει δημιουργηθεί στάσιμο κύμα, η ενέργεια μετατρέπεται συνεχώς από ελαστική δυναμική ενέργεια (όταν η χορδή είναι στιγμιαία ακίνητη) σε κινητική (όταν η χορδή διέρχεται από τη θέση ισορροπίας). Στις ενδιάμεσες θέσεις τα μόρια της χορδής έχουν και δυναμική και κινητική ενέργεια.
12. Κοντά στην κεραία των ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών, το ηλεκτρικό και το μαγνητικό πεδίο έχουν διαφορά φάσης (όταν το ένα είναι μέγιστο, τό άλλο είναι μηδέν). Σε μεγάλη όμως απόσταση από την κεραία, τα πεδία είναι σε φάση.
13. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα δεν παράγονται μόνο από ταλαντούμενα ηλεκτρικά δίπολα. Γνωρίζουμε ότι συνδέονται με ένα πλήθος φυσικών φαινομένων όπως είναι η αποδιέγερση των ατόμων, οι πυρηνικές διασπάσεις κ.ά.
14. Μονοχρωματική ονομάζεται η ακτινοβολία που περιέχει μήκη κύματος σε μια πολύ στενή περιοχή, ενώ απόλυτα μονοχρωματική είναι αυτή που αποτελείται από ένα μόνο μήκος κύματος.
15. Μηχανικά στερεά ονομάζονται τα υποθετικά στερεά που δεν παραμορφώνονται όταν τους ασκούνται δυνάμεις.
16. Όταν ένα στερεό κάνει μεταφορική κίνηση, το ευθύγραμμο τμήμα που συνδέει δύο τυχαία σημεία του μετατοπίζεται παράλληλα προς τον εαυτό του.
17. Αν ένα σώμα βρίσκεται μέσα σε ομογενές πεδίο βαρύτητας, το κέντρο μάζας του συμπίπτει με το κέντρο βάρος του.
18. Η ροπή ζεύγους δυνάμεων είναι ίδια ως προς οποιοδήποτε σημείο.
19. Διατύπωση τπυ θεμελιώδους νόμου της στροφικής κίνησης:
Το αλγεβρικό άθροισμα των ροπών που δρουν πάνω σ΄ένα στερεό σώμα το οποίο περιστρέφεται γύρω από σταθερό άξονα, ισούται με το γινόμενο της ροπής αδράνειας υπολογισμένης ως προς τον άξονα περιστροφής επί τη γωνιακή επιτάχυνση του σώματος.
20. Ο θεμελιώδης νόμος της στροφικής κίνησης ισχύει και στις περιπτώσεις που ο άξονας περιστροφής μετατοπίζεται, αρκει αυτός να διέρχεται από το κέντρο μάζας του σώματος, να είναι άξονας συμμετρίας και να μην αλλάζει κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της κίνησης.
21. Σπιν είναι η στροφορμή που σχετίζεται με την περιστροφική κίνηση του σώματος γύρω από τον άξονά του που περνάει από το κέντρο μάζας του.
22. Γενικότερη διατύπωση τπυ θεμελιώδους νόμου της στροφικής κίνησης:
Το αλγεβρικό άθροισμα των ροπών που δρουν πάνω σ΄ένα στερεό σώμα το οποίο περιστρέφεται γύρω από σταθερό άξονα, ισούται με την αλγεβρική τιμή του ρυθμού μεταβολής της στροφορμής του.
23. Τα αστέρια τα οποία στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους έχουν μάζα από 1,4 έως 2,5 φορές τη μάζα του Ήλιου, μετατρέπονται σε αστέρες νετρονίων ή pulsars. Τα αστέρια αυτά, όταν εξαντλήσουν τις πηγές ενέργειας που διαθέτουν, συρρικνώνονται λόγω της βαρύτητας μέχρι οι πυρήνες των ατόμων τους αρχίζουν να εφάπτονται, με αποτέλεσμα η ακτίνα ενός τέτοιου αστεριού να είναι μόνο 15-20 km. Επειδή η συρρίκνωση οφείλεται σε εσωτερικές δυνάμεις μόνο, η στροφορμή τους διατηρείται σταθερή και επειδή η ροπή τους αδράνειας μειώνεται δραματικά, έχουμε μια αντίστοιχη αύξηση της ταχύτητας περιστροφής. Υπολογίζεται ότι ένας ένας αστέρας νετρονίων περιστρέφεται με συχνότητα 3000 φορές το δευτερόλεπτο, ενώ η περίοδος περιστροφής του Ήλιου είναι βέβαια 25 ημέρες.
24. Σε στερεό που κυλίεται χωρίς να ολισθαίνει, η τριβή που ασκείται πάνω του μετατοπίζει το σημείο εφαρμογής της, αφού κάθε στιγμή ασκείται σε διαφορετικό σημείο του στερεού. Πρόκειτα δηλαδή για στατική τριβή και επομένως η μηχανική ενέργειά του παραμένει σταθερή.
25. Για τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα όπως το φως, το φαινόμενο Doppler δίνει αισθητά αποτελέσματα μόνο αν οι πηγές του φωτός ή οι παρατηρητές κινούνται με ταχύτητες συγκρίσιμες με την ταχύτητα του φωτός.